Vůně a pohled na jídlo přispívají k dobrému trávení

04. 06. 2020
6-та меѓународна конференција за егзополитика, историја и духовност

Po dlouhém dni v práci si někdy nemůžeme pomoci a pustíme se do prvního jídla, které před námi leží. Jak ale postupovat, abychom co nejvíce pomohli trávení zpracovat potravu a vstřebat co nejvíce živin? A jak na to reagují naše játra?

Jak na dobré trávení

Nová studie z Cell Reports naznačuje to, že pokud vnímáte vůni a vzhled jídla, tělo bude lépe trávit. Výzkum ukázal, že specifické neurony, které byly aktivovány u čerstvě krmených myší, byly stejným způsobem aktivovány i u myší, které byly vystaveny pouze pohledu na jídlo či vůni jídla. To způsobilo, že se jejich játra připravila na přísun živin a kalorií, ačkoliv jim žádné jídlo nebylo podáno. Tento výzkum by mohl pomoci vědcům porozumět tomu, jak naše tělo reaguje na smyslové vnímání potravy.

Je všeobecně známo, že v době, kdy máme hlad, naše tělo produkuje neurony, jejich množství závisí na hladině hladu v našem těle. Po delší době hladu náš mozek produkuje neuron (AgRP), který stimuluje chuť k jídlu a říká nám, abychom se co nejdříve najedli. Poté, co se najíme, aktivujeme proopiomelanokortin (POMC), které potlačují chuť k jídlu. Po celé roky se předpokládalo, že jediný způsob aktivace neuronů POMC je konzumovat kalorie z jídla.

Vše se změnilo v roce 2015, kdy skupina výzkumníků na základě testu zjistila, že myši stačilo vystavit pohledu na jídlo a jeho vůni a okamžitě se spustila produkce POMC a odradí AgRP.

Учат

V rámci studie byly pozorovány 3 odlišné skupiny myší po dobu 16 hodin. První skupina byla krmena, druhá skupina byla vystavena vůni a pohledu na jídlo a třetí byla držena o hladu bez jakékoliv smyslové stimulace.

Zjistili, že po pouhých pěti minutách čichání a pozorování nepřístupného jídla bylo v senzorické skupině stimulováno dostatečné množství POMC neuronů, aby se zahájila produkce MTOR a XBP1. Tento proces pomáhá přeměnit aminokyseliny z potravy na proteiny.

Výsledek studie

Tato reakce, která se vyskyla u druhé skupiny myší ukázala jeden zajímavý fakt. Zrak a vůně jídla samotné stačí k tomu, aby spustili POMC neurony v mozku a pomohli tak játrům štěpit kalorie a živiny ke spokojenosti těla. Podle výzkumného týmu by tato aktivita mohla také ovlivnit produkci inzulínu, což by mohlo pomoci lidem, kteří mají s jeho produkcí problém.

Jen Brüning, ředitel Institutu max Planck říká:

,,Tento proces kvalitnějšího zpracovávání bílkovin může narušit obezita, ta může zanechat játra nepřipravena pro přeměnu bílkovin po jídle, a může tak i výrazně ovlivnit míru produkce inzulínu. To je něco, nad čím se zamýšlíme a hodláme se tomu věnovat v dalších testech.“

Pokud tedy chcete, aby vaše tělo kvalitněji zpracovávalo potravu, vyplatí se jídlu opravdu věnovat. Vnímat jeho vůni a podobu. Je třeba stimulovat nejen chuťové buňky…

Совети од продавницата за универзумот Sueneé

Thich Nhat Hanh: Vědomě jíst, vědomě žít

Kniha vám poradí jak upravit tělesnou hmotnost a zajistit trvalé zdraví. Jak skloubit buddhistické techniky vědomé pozornosti se zdravým životním stylem.

Јадете свесно, живејте свесно (со кликнување на сликата ќе бидете пренасочени кон е-продавницата на Универзумот Sueneé)

Brigitte Hamannová: 50 nejzdravějších superpotravin – Ke zdraví se můžeme projíst

50 superpotravin, které obsahují výjimečné množství vitamínů, enzymů, aminokyselin, minerálů a antioxidantů a zároveň u každé z nich naleznete informace o léčebných účincích a způsoby konzumace.

Brigitte Hamannová: 50 nejzdravějších superpotravin – Ke zdraví se můžeme projíst

Слични написи